DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

Een autocontrolesysteem is een belangrijk concept in de voedselveiligheid en wordt toegepast in verschillende sectoren, zoals de horeca, voedselbereiding en detailhandel. Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft DNV geaccrediteerd voor vier autocontrolegidsen.

Het beschikken over een autocontrolesysteem (ACS) is verplicht voor alle organisaties die actief zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Een autocontrolegids bevat maatregelen voor de voedselveiligheid om ervoor te zorgen dat producten tijdens het productie-, verwerkings- of distributieproces voldoen aan de wettelijke voorschriften. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de Goede Hygiënepraktijken (GHP) gebaseerd op HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).

Binnen autocontrole zijn er een hoop verschillende schema’s. De FAVV heeft DNV geaccrediteerd voor vier verschillende schema’s:

  • ACS014: Aardappelen-groente-fruit verwerkende industrie en handel
  • ACS022: Sector van de biscuit-, chocolade-, praline-, suikergoed- en ontbijtgranenindustrie
  • ACS026: Brood- en banketbakkerij
  • ACS039: Invoering van een autocontrolesysteem voor de groothandel in voedingswaren

Voordelen van een gecertificeerd ACS

Tijdens de onafhankelijke certificering wordt er nagegaan of het systeem op de correcte wijze wordt toegepast. DNV is door de FAVV geaccrediteerd om vier schema’s binnen de autocontrole te certificeren. Hierbij biedt DNV de mogelijkheid om de audit voor de autocontrolegids te combineren met de certificering tegen een van de GFSI-normen. Hiermee wordt de audittijd verminderd en daarmee kosten bespaard.

Het laten certificeren van het ACS is niet verplicht, maar het brengt wel enkele voordelen met zich mee:

  • Minder controles door de FAVV;
  • Korting op de jaarlijkse heffing van FAVV;
  • Verhoogd vertrouwen van klanten en leveranciers.

Meer informatie?
Wilt u uw autocontrolesysteem laten certificeren of wilt u meer informatie? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan. Of neem contact op met Marleen Opsomer via marleen.opsomer@dnv.com.