De ISO 14001 conceptupdate vrijgegeven: Wat te verwachten in de nieuwe versie
Høvik, 3 februari 2025: - De langverwachte conceptversie van ISO 14001 is vrijgegeven voor een commentaar- en stemperiode van 12 weken. Dit heeft als gevolg dat de meest toegepaste norm voor milieumanagementsystemen ter wereld herzien wordt.
"ISO 14001 is een nuttige en belangrijke managementsysteemnorm die wereldwijd door meer dan 300.000 organisaties wordt gebruikt. Het is belangrijk dat de norm regelmatig wordt herzien om ervoor te zorgen dat deze aansluit bij de veranderende milieu-uitdagingen en wereldwijde trends op het gebied van duurzaamheid,” aldus Tor Gunnar Tollefsen, Global Service Manager bij DNV.
Belangrijkste wijzigingen in de conceptversie
De nieuwe versie wordt naar verwachting in januari 2026 gepubliceerd. De conceptversie die nu ter inzage beschikbaar is, geeft een goed beeld van de te verwachten wijzigingen. Een van de belangrijkste uitgangspunten voor de herziening was om de wijzigingen te beperken tot een beter begrip van de bestaande vereisten, zonder nieuwe eisen in te voeren. De belangrijkste wijzigingen, zoals uiteengezet in de conceptversie van ISO 14001, zijn:
- Aanpassing aan de tekst en eisen in de laatste versie van ISO’s geharmoniseerde Structuur (HS) voor managementsysteemstandaarden.
- Aangepaste tekst voor een beter begrip van de bestaande eisen door de huidige eisen anders te formuleren of door opmerkingen toe te voegen.
- Verduidelijking van eisen door het verbeteren van de richtlijnen in Bijlage A voor een aantal belangrijke onderwerpen.
Zoals altijd kunnen er wijzigingen worden aangebracht na de stakeholderhoorzitting over de conceptversie van de norm. In het kort betekent wat is vrijgegeven is in de conceptversie een vrij bescheiden verandering voor organisaties. De wijzigingen zijn bij lange na niet zo ingrijpend als de wijzigingen voor gebruikers in de 2015-versie van de norm.
Tijdlijn van de transitie
De herziening van de ISO 14001-norm begon in de herfst van 2023. Met de definitieve versie die naar verwachting in januari 2026 wordt gepubliceerd, hebben organisaties voldoende tijd om zich voor te bereiden. De transitieperiode voor de ISO-managementsysteemstandaarden is doorgaans maximaal drie jaar, maar kan korter zijn als de wijzigingen beperkt zijn. Naar verwachting zal er tegen het voorjaar meer duidelijkheid zijn over de afronding hiervan.